1 / 3
2 / 3
3 / 3
× Home Uitgebreid weer Weerkamer Instrumenten Foto album Geschiedenis Links Contact

☰ Menu

TOP

De Thermo-hygrograaf (merk: Lambrecht)

De thermo-hygrograaf is een robust instrument en kan in princiepe overal ingezet worden, de beschermkap is van messing de bodemplaat aluminium.
En is bijna geheel roestvrij op een paar schroeven na, goed schoon houden van het instrument is heel belangrijk gebruik geen olie dit trekt smeer aan, dit wordt soms wel eens vergeten of te licht over gedacht.
Het schoon houden verkomt miswijzingen op de thermo-hygrogram, het instrument zal sneller smerig worden dan een barograaf omdat deze buiten in de thermometerhut (sencorhut) staat opgesteld.
Het intrument vreet geen stroom de klok werkt op een veermotor met een balansregelaar dus gewoon opdraaien, de klok heeft 1 omwenteling voor een week en de papierstroken beginnen meestal op Zondag.
Ik zelf heb hier jaren mee gemeten en alle uren wat de thermo-hygrograaf trok handmatig in de computer getypt in Lotus 123 ik weet het nog goed, om de gemiddelde etmaalthemperatuur te krijgen het was een zenuwslopend karwei, maar een hobby kost tijd.
Deze thermo-hygrograaf stond opgesteld in een thermometerhut met de deur op het noorden gericht dit was ervoor als je de deur open deed, voor het aflezen van de max. en min. thermometers de zon er niet in kon schijnen, elke dag moest dit gebeuren in de wintertijd om 19:00u tot 19:00u zomertijd 20:00u tot 20:00u op de thermo-hygrograaf kun je geen max en min themperatuur aflezen alleen het themperatuur verloop.
Nu gaat alles via de computer je hoeft er bijna niks meer handmatig worden ingevuld (dit verkleint de kans op fouten) de neerslagsoort het weerstation weet niet of er regen, sneeuw of hagel valt dit voer ik handmatig in.

Onderaan deze pagina verdere uitleg over dit bijzonder en mooi instrument.

Op de foto hiernaast staan Pos-nummers 1 t/m 10 even een kleine beschrijving van dit instrument.

1) Het stelschroefje voor het afstellen van de huchtvochtigheid
2) De haarkam voor het meten van de luchtvochtogheid
3) De draaiknop voor de wijzer om het stiftje op het papier te drukken, (luchtvochtigheid) deze moet niet te vast staan er moet een minimale wrijving tussen het stiftje en het papier zitten.
4) Wijzer voor de luchtvochtigheid.
5) Bimetaal voor het meten van de themperatuur.
6) Het stelschroefje voor het bewegen van de wijzer voor de themperatuur.
7) De draaiknop voor de wijzer om het stiftje op het papier te drukken, (Themperatuur) deze moet niet te vast staan er moet een minimale wrijving tussen het stiftje en het papier zitten.
8) Wijzer voor de themperatuur.
9) Dit stangetje zorgt ervoor alles wat het bimetaal doet (krimpen of uitzetten) door wordt gegeven aan de wijzer zodat deze omhoog of omlaag gaat.
10) Aan dit deel mag nooit gedraaid worden hier bepaal je de slag mee en is afgesteld in de fabriek.

Hieronder enkele foto`s van het klokmechanisme (thermohygrograaf) die dus never en nooit lopen zal, het stof ligt er dik op.
Dit is wel een extreem geval, maar als u niet elk jaar de klok even loshaald om dit te controleren heeft u met 3a4 jaar hetzelfde probleem.
Even loshalen met een schroevendraaier (vergeet de opwindsleutel niet) schoonmaken met een sate-prikker ligt oliėn niet teveel dit trekt smeer aan.

Specificaties

 Thermohygrograaf
Type 252 van firma Lambrecht 
 

  Themperatuur in °c.  

  Luchtvochtigheid in %  

  Meetelement     Bimetaal      Haarbundel   
  Meetbereik     -35...+45°c.      0...100 % r.F  
  Precisie     +/-1.5 %     +/- 2 %  
  Afmeting (BxDxH)     280x145x255  
  Gewicht     Ca. 4 kg  
  Klok snelheid 24 uur     11.45 mm/uur  
  Klok snelheid 7 dagen     1.67 mm/uur  
  Klok snelheid 31 dagen     9 mm/dag  
Gegevens
   Gepubliceerd 13 Mei 2017   
Bijgewerkt 16 februari 2019

Bron: Lambrecht


Tot slot: Deze tekst mag u vrij gebruiken en ook Kopiėren wel graag even de bron vermelding gebruiken dank u.

Bron: Meteo Enschede West.